Detta äter vi

Nolte älskade paprika, tomat och röd mangold!

Jag försöker tänka på och vara noggrann med vad jag ger grabbarna att äta. Hö är ju en självklarhet. Och så grönsaker av bra kvalitet, alltid färska. C-vitaminbehovet är ju viktigt att tänka på, vilket jag löser genom att ge en bit paprika varje dag. Pojkarna älskar det, och då är jag säker på att de får vad de behöver. Jag försöker också ha så mycket bladgrönsaker som möjligt, kan dock vara lite svårt under vinterhalvåret.

En annan faktor jag försöker ta hänsyn till är förhållandet mellan kalcium och fosfor i maten. Här är en länk till Guinea Lynx där detta diskuteras väldigt noggrannt. De är beroende av varandra när det gäller upptag och utsöndring i urinen. Tex. är det inte alls bra med för mycket fosfor, det kan leda till att skelett och tänder urkalkas, samt att fosfatkristaller kan bildas i urinblåsan. Men som sagt, detta diskuteras mycket uttömmande på Guinea Lynx. Summan av kardemumman är väl i alla fall att förhållandet mellan kalcium och fosfor i maten bör ligga på mellan 1,5:1 och 2:1 (kalcium:fosfor), för att rätt mängd av båda dessa ämnen ska kunna tas upp och utsöndras optimalt. Men det är svårt, de allra flesta grönskerna innehåller mer fosfor än kalcium, så man får laborera lite med menyerna.

Här är ett exempel på en dagsmeny för Platon och Björne (mängderna är väldigt ungefärliga):

Morgon:
Vitkål, ca 1 blad
Selleri, ca ½ stjälk + blad
Morot, 1-2 skivor var

Kväll:
Röd mangold, ca 25 g
Paprika, ca 20 g
Huvudsallad, några blad
och/eller
Broccoli, ca 40 g

Mellanmål:
Gurka

Godis (inte varje dag):
Tomat, äpple, persilja, basilika, melon, till exempel.

Någon gång i veckan brukar det få kligröt också, och någon enstaka gång pellets (av hög kvalitet, Oxbow Cavy Cuisine). Det händer också att de får smaka på en bit knäckebröd. Jag försöker att variera grönsakerna lite också, ibland får de tex blomkål eller salladskål, även om det inte är någon favorit.

Och så hö såklart, alltid i obegränsad mängd!!! Grabbarna älskar hö, ofta är de mer sugna på hö än grönsaker. Under sommarhalvåret försöker jag också se till att de får minst en knippa färskt grönfoder per dag. Det brukar ofta bli vanligt gräs, maskrosblad och kärs (kirskål). Om vädret tillåter försöker jag också se till så grabbarna får komma ut och beta lite själva, så ofta det bara går. Jag försöker också, när jag kan, se till att de får någon kvist att gnaga på varje dag. Tyvärr är det svårt när vi bor i stan, så det blir inte varje dag. Men när vi är hemma hos föräldrarna i Dalsland, då är det andra bullar. :)