Försäkra marsvin

För mig är det en självklarhet att ha mina grisar försäkrade. Det kostar ca 300 kr per marsvin och år, vilket till och med jag som fattig student tycker är en obetydlig summa för den trygghet en försäkring innebär.

Jag har förstått att det är långt ifrån alla som tycker det är lönt att försäkra sina smådjur. Vissa anser att de ändå inte kommer tjäna på det under djurets livstid. Och visst, är man villig att chansa och beredd att betala fullpris för att ta sin lilla vän till veterinären så säger jag ingenting om det, så länge djuret i fråga får vård när det krävs. Andra anser att det är billigare att köpa ett nytt djur än att gå till veterinären över huvud taget. Till dessa människor vädjar jag: snälla, skaffa för guds skull aldrig mer djur!

När jag bestämde mig för att skaffa marsvin avgav jag ett tyst löfte till mina två nya små vänner, och alla kommande små vänner som kommer bo hos mig genom åren (jepp, jag är fullt på det klara med att jag kommer ha marsvin, och andra djur, resten av mitt liv! :) ): ”Ni ska aldrig behöva lida för att det var just mig ni fick komma till, och jag ska aldrig låta pengar gå före er hälsa och ert välbefinnande.”

Jag ska erkänna att jag till en början inte hade grisarna försäkrade, jag visste inte ens att det fanns försäkringar för smådjur. Vi har ju haft kaniner genom alla år, men vi behövde tack och lov aldrig ta någon av dem till veterinären. Men när Wally i början av 2007 fick problem med urinsten och stod inför en operation bestämde jag mig för att undersöka möjligheten att föräkra grabbarna inför framtiden. Jag ska påpeka att jag aldrig tvekade att betala fullpris för Wallys operation, men när jag fick veta att det fanns sätt att mildra kostnaderna kändes detsom ett självklart val inför eventuella framtida veterinär-strapatser. Och sedan dess har försäkring alltid varit en självklarhet för mig. Sen om det lönar sig under grisens livstid skiter jag ärligt talat i! Men jag tror faktiskt det har lönat sig för både Wally och Nolte, jag har fått tillbaka flera tusen från försäkringsbolaget.

Så hur gör man då för att försäkra? Mycket enkelt! Vad jag vet så är Agria Djurförsäkringar och Sveland Försäkringar de som har smådjursföräkrningar. Man kan teckna försäkring direkt via hemsidan hos båda bolagen, hur snabbt och lätt som helst. Sveland har något bättre villkor än Agria, dvs. lägre fast och rörlig självrisk. När jag tecknade för Wally och Nolte kände jag inte till Sveland, men nu när jag tecknade försäkring för lilla Björne valde jag dem.

Så mitt råd till alla marsvinsägare: Försäkra era grisar! Nu!