lördag 12 november 2011

En helt Nolte-liv

Jag sitter här och känner att jag vill sammanfatta Noltes liv lite grann. Och vilket sätt är bättre att göra detta i än med bilder? Så här kommer min älskade Noltes (aka. Noltis, Knoltis, Knoltning, Överste-trynet, Udda strumpan, Pluppen, Skrutten, för att nämna ett fåtal av hans smeknamn) liv i bilder:

Här är Nolte ca 6 veckor gammal, precis innan han kom till mig. Största bebisen uppfödaren någonsin fått och redan då på tok för nyfiken för sitt eget bästa!

Liten Nolte som bott hos mig i en månad. Här var vi på besök hos föräldrarna för första gången. Hans öga har blivit lite redigerat också, annars var det väldigt rött.

Detta är från samma tillfälle, redan ute på äventyr bland träskorna, långt borta från tryggheten i buren! Strunt samma om Wally ville hänga på, Nolte gick själv om det krävdes!

Men inte ens Wally var helt immun mot upptäckarglädjens lockelse, så även han fick lov att ge sig ut på äventyr! Lilla vita råttan Nolte är naturligtvis inte sen att hänga på.

Wally och Nolte på äventyr i min lägenhet i Skövde, i maj 2006. Här var Nolte alltså 9 månader gammal, och betydligt större! Han hade också nyligen genomlidit sin första urinvägsinfektion (japp, det började redan då), men faktiskt sin sista på åtminstone 3 år framåt.

Det är dåligt med bilder från 2007 0ch 2008, men här är när vi nyss flyttat ner till Lund och håller på och tramsar lite med kameran. Nolte tyckte det va måttligt roligt… Men notera en sån stor och pampig kille han är! Här vägde han nog uppåt 1200 g.

Här är vi på Öland i juni 2009. Grönbete i goda vänners sällskap är ungefär så bra det blir när man är en liten (eller här faktiskt ganska stor) gris!

Här är ganska kort efter att Wally gick bort och Nolte var själv. Nu i efterhand kan jag tydligt se att han aldrig blev densamma efter det. Han blev klart gladare när Björne kom, men han blev aldrig riktigt samma jättepigga och spralliga Nolte. Det är rätt fantastiskt ändå vilka band som kan formas mellan hanar, och Wally och Nolte var ett lysande exempel har jag insett.

Här är Nolte i februari 2010, när Björne varit på plats i en månad. Detta är en klassisk Nolte-bild och ”trynet i fönstret” var sedan länge ett vedertaget uttryck.

En pampig Nolte som äter hö, från samma tillfälle.

Och här är en stor Nolte och en liten Björne, från samma tillfälle, som broderligt äter kvällsmat tillsammans.

Nolte i ett nötskal, från mars 2010.

Första grönbetet för året, april 2010.

Detta tror jag är dagen efter hans urinstensoperation, 30:e september 2010. Här har han smalnat av betydligt efter att ha haft mycket ont under en längre tid. Efter detta finns det tyvärr dåligt med bilder eftersom jag lyckades ha sönder min digitalkamera…

Gräsätning från i somras. Totalt hjärndött fokus på att tugga!

Här lyckades jag faktiskt få ut killarna på ett sista litet bete när sista värmeknäppen kom, så detta var faktiskt 1:e oktober. Här hade Nolte börjat bli väldigt andfådd och satts på vätskedrivande, och bara några dagar senare skulle han få sin hjärtdiagnos.

Här är sista bilden jag fick på Nolte, och jag tog den egentligen för att Björne var så knasig som ville sitta uppe på taket. Detta var alltså 16:e oktober.

Det känns sorgligt men samtidigt väldigt roligt att gå igenom alla bilder jag samlat på mig på Nolte. Han fick verkligen ett helt liv, och bortsett från sina allra första veckor fick jag dela det med honom. För det allra allra mesta hade han det faktiskt väldigt bra, vilket gläder mig enormt. Nu när jag får lite perspektiv så ser jag ju tydligt att det var några få veckor av hans 6 år långa liv som han inte var frisk, och så enormt mycket mer tid då han hade det väldigt bra. Det är lätt att tappa lite perspektiv när man går så djupt in i en sjukdom för en tid, så på så vis känns detta väldigt skönt. :)

2 comments to En helt Nolte-liv

  • Gammelmatte Annika

    Ett långt och rikt liv fick du, Nolte. Mycket tack vare en hängiven matte Ingrid. Hon såg alltid till ditt bästa.

  • Vilken fin biografi du har skrivit om Nolte :-) Man önska att fler kunde skriva liknande. Och då menar jag inte att alla skulle skriva utan att alla skulle veta så mycket om sina smågrisars liv. Tack Ingrid :-)

Kommentera

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>