torsdag 15 september 2011

Detta med att städa ur öronen…

Ibland får jag lite panik över en sak och känner mig som en riktigt dålig matte. Det är nämligen så att under de nu 6 år jag haft marsvin så har jag inte en enda gång rengjort i deras öron. MEN! Innan någon anmäler mig för grovt djurplågeri vill jag bestämt påpeka att detta inte är synonymt med att jag aldrig tittar i deras öron, det gör jag faktiskt ganska ofta. Anledningen till att jag aldrig rengör är att jag verkligen inte tycker de är speciellt skitiga där inne i. Och om de är någorlunda lika oss tvåbenta så leder ju pillande till ökad vaxproduktion. Lite vax ska ju också finnas, det fyller ju bland annat funktionen att fånga upp skräp innan det hinner krypa in i hörselgången. Jag vill också påpeka att flera veterinärer ju kikat i grisarnas öron genom åren, framför allt på Nolte, och ingen har någonsin sagt något om att det ser onormalt skräpigt ut.

Vad jag är ute efter här är inte alls att på något sätt ifrågasätta huruvida man bör rengöra öronen på marsvin eller inte. Jag vet att det finns hårt avlade raser som har extra hög vaxproduktion, och jag har även sett mardrömsbilder på enorma mängder skräp som städats ur öronen på dittills skötselmässigt försummade grisar. Nej, jag ser absolut nyttan och nödvändigheten! Att jag undrar här har helt och hållet att göra med att jag såklart vill Noltes och Björnes bästa, och vill genast ändra om jag hittills gjort fel.

Eftersom jag har lite dåliga referensramar här så kommer här ett par bilder på hur det ser ut i Noltes öron. Kanske kan någon ge mig en liten hint om hur läget faktiskt ligger. :)

Ni kan kanske gissa hur populärt det var att ta de här bilderna… :P

Frampå kvällen samma dag (i lördags) bestämde jag mig för att jag ändå skulle prova att göra lite rent. Så jag köpte såna milda våtservetter för bebisar som jag sett här och där att folk använder. Och jag försökte gnola och gnida, försiktigt men bestämt (och med hjälp ev en bror som fick hålla i herrn). Men jag fick inte ut någonting alls. Aningen lite vax, men knappast värt besväret. Kanske gjorde jag fel, eller så fanns där helt enkelt inte så mycket skräp. Kanske är Nolte faktiskt välsignad med en låg produktion av vax? Det vore inte mer än rättvist att han faktiskt fått något positivt med sig, med tanke på allt annat elände han haft otur med hittills i livet.

5 comments to Detta med att städa ur öronen…

 • Så alldeles bedårande rosa, fina, rena öron jag ser på bilderna! :-D Jag håller med dig. Man ska inte pilla om det inte behövs. Men man ska titta efter om det behövs. Jag kan se på mina att det är en väldig skillnad på vaxproduktion i öronen på mörka och ljusa grisar t ex. Tomas har också en massa extraveck som inte de andra har. Han och Stumpan är de som samlar mest skrot i öronen. Som tur är tycker båda två att det är ganska mysigt, Tomas till och med bortom allt förnuft skönt. Niña och Kajsa har sällan eller aldrig något skräp i öronen. Tomas har jag i princip aldrig pillat i rumpan. I början tittade jag efter om det behövdes nu och då, men upptäckte att han är så fin därnere så numera bråkar jag inte med honom mer än kanske någon gång när han ska bada. Hans tänder däremot… de borstar vi var tredje dag :-(

 • Ingrid

  Jo, det är naturligtvis så att det ser väldigt olika ut. :) Spännande att det verkar skilja mellan mörka och ljusa grisar också! Jag får nog hålla ett extra öga på Björnes öron.
  Jag blir lite nyfiken på Tomas tänder; hur kommer det sig att ni borstar dem? Och hur? Nolte har ju för eländiga tänder, jag har ibland tänkt att jag kulle vilja borsta dem på något vis… Men det känns lite som ”mission impossible” med denna bestämda vita herrn… Har du hittat något bra sätt som fungerar?

 • Alltså, jag tror att Tomas snurrar alla höstrån ett extra varv om undertänderna. Han får ju en droppe Voltaren i sitt vita högeröga var tredje dag. Då passar jag på att borsta bort hö och grönsaksrester. Jag använder en tandborste som jag hittade på apoteket. Det är inte en vanlig spetsig mellanrumstandborste utan den är lite bredare än dem. Tänkt för att borsta baksidan av de bakersta tänderna på oss. Den funkar jättebra för oss. Jag provade, efter tips, förut med tandtråd på hållare, men det funkar inte så bra för oss. Tomas samlar inte så mycket mellan tänderna utan det är längst, längst ner på undertänderna. Där finns en ficka. Det är där han brukar vara alldeles grön/svart. Får det ligga för länge kan han få infektioner i tandköttet och då luktar det inte rosor heller.

  Jag kan göra ett blogginlägg med film i helgen om det. Behöver någon annan som filmar…

 • Ingrid

  Så fiffigt! Nolte har en tendens att samla en massa skräp kring sina tänder också, speciellt just där han numera saknar en framtand i överkäken. Han verkar inte ha ont av det alls, men naturligtvis måste ju risken finnas att det blir infektioner. Frågan är bara hur jag ska komma åt, Nolte lär ju yttra visst missnöje…
  Om du skulle kunna få till en film på det hela så vore det ju guld, men jag förstår också att det medför vissa praktiska svårigheter. :)

 • Det är så man vill pussa de där öronen! :)

Kommentera

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>