torsdag 08 april 2010

Fula tänder

Jag har haft lite tand-noja de senaste dagarna. Nolte har nämligen en framtand som är bedrövligt ful. Den är tjockare än de andra och ganska missfärgad. Han har också ett litet litet mellanrum mellan sina framtänder där det ofta samlas mat och krafs. När vi var hos veterinären sist, måste ha varit i november, för en urinvägsinfektion, så kollades det ju på den. Vi går till Lundabygdens Djursjukhus, och där finns en kvinnlig veterinär som är extra duktig på just gnagartänder. Hon kallade Noltes tand för ”megatand” eller något sådant, jag minns inte riktigt vad det var hon sa, något som marsvin tydligen kan få. Hennes enda råd var att hålla koll så den slits som den ska, och så länge så är fallet är det inget att oroa sig för.

Nu fick jag då för mig att det såg ut som om tanden INTE slets som den skulle, och att tänderna såg långa ut. Jag var väldigt nära att beställa tid på djursjukhuset för att få hans tänder kollade, men jag bestämde mig för att ha lite is i magen, då Nolte inte verkade ha några svårigheter att äta eller bita av saker. Och det var nog tur, för nu när jag väl lugnat mig och kollat hans tänder ett par gånger till så verkar allt faktiskt vara i sin ordning. Vacker är hans tand inte, men den verkar ändå slitas som den ska, och alla de andra tänderna också. Och Nolte äter och mumsar utan svårigheter, glufsar salladsblad på det där systematiska sättet där de gnager ut långa slamsor som de tuggar i sig (tyder ju på att framtänderna funkar fint) och gnager mer än gärna på kvistar och gammalt diskställ. Så jag känner mig lugnare. Men fortsätter såklart att hålla koll på gaddarna.

Jag har funderat en del också på varför tanden är så missfärgad. Jag tror själv det kan ha att göra med att den är mer porös än de andra tänderna och på så vis lättare färgas. Framför allt då med tanke på att det fastnar en del mumsigheter mellan tänderna som ligger kvar och färgar. Jag vet inte vad det beror på att tanden ser ut såhär, det måste väl vara något genetiskt. Och det är ju inget man kan göra någonting åt, annat än klippa tanden eller tänderna om de skulle börja slitas fel. Det är så himla lätt att bli nojig över sina grisar, framför allt när de börjar bli lite äldre. :(

(Ska tilläggas att jag nojar alldeles för lite över mina egna tänder, då jag inte varit hos tandläkaren på flera år… :P)

Kommentera

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>