måndag 29 november 2010

F*n…

Just nu känns det ganska eländigt, jag ska försklara varför. Nolte har ju haft ont från och till sen sin operation, och senaste veckan har det varit ganska illa. Sen igår kväll har han varit uppenbart sänkt och inte velat äta som vanligt. Så i förmiddags bestämde jag mig för att det får bli en tur till Fågelkliniken. Som tur var kunde jag få komma intill bara några timmar senare, så vi begav oss ut i snökaoset till Hjärup.

Nolte röntgades och det nedslående resultatet visade på flera, minst fem, stenar i hans blåsa. De var inte enorma, men ändå. Inte undra på att han haft ont. Även om jag var hyfsat förberedd på det så känns det piss, rent ut sagt. Jag har verkligen kämpat med maten och med vätska och tranbär och C-vitamin, och det ena med det fjärde.

Så då är frågan, hur går vi vidare? Naturligtvis dök tanken upp att det bästa kanske vore att låta Nolte avsluta sina dagar, befria honom från smärtan. Visst kan man operera igen, men risken att de kommer tillbaka än en gång är överhängande. Men hela mitt jag skriker att det är inte dags för Nolte än, det finns så mycket liv i den lilla kroppen. Många menar att man känner väl när det är dags att hjälpa sin vän vidare, och jag känner inte alls att det är dags.

Cecilia kom med tips om ett tyskt preparat som hon varit med om har hjälpt i alla fall två grisar i Noltes situation. Astorin FLUTD-aid heter det, och används för att behandla struvit-stenar hos katter. Så vi bestämde att jag ska försöka få tag i det och prova. Förutom det fick jag med mig Baytril och Andapsin hem, och han ska få gå på Metacam också. Det bästa vi kan göra nu är att se till så han inte har ont. Nolte fick också en injektion av något morfinliknande preparat för att ytterligare hjälpa honom slappna av.

Så väl hemma lyckades jag faktiskt beställa Astorin, trots att hela sidan var på tyska och jag inte kan någon tyska över huvud taget. Jag beställde också förra veckan ett kinesiskt örtpreparat från USA som heter Shilintong. Man kan läsa en hel del på Guinea Lynx om hur det hjälper grisar med stenar, detta genom att preparatet hjälper blåsan att slappna av och på så vis tömma sig mer effektivt. Så med dessa två mediciner hoppas jag att det kanske ändå ska kunna finnas hopp för gamle Nolte-grisen.

Men det vore synd att säga att han är pigg just nu. Han äter en del, men inte alls som han brukar. Igår morse åt han frukost med stor entusiasm, i morse rörde han inte ens morötterna och sellerin. Tomat, persilja och ett och annat höstrå går ner, så helt kört är det inte. Jag vill inte gärna ge honom Critical Care, då jag läst flera åsikter om att det kan vara en riktig kalciumbov för sten-benägna grisar. Men jag ger honom lite ändå, plus Fiberplex, extra C-vitamin och Proviva. Så hoppas vi att han ska pigga på sig.

En gnagande tanke i mitt huvud är att det om två veckor är ett år sedan jag lät Wally somna in. Ska det bli någon sorts hemsk ironisk ”tradition” att jag förlorar mina älskade vänner den här tiden på året? Jag hoppas av hela min själ att så inte är fallet.

Jag återkommer med uppdateringar så ofta jag kan!

5 comments to F*n…

 • Flemming

  Stackars Noltemannen!
  Jag har kastat iväg ett mail till Monica Willnerth på Marsvinshjälpen.
  Hon vet det mesta om krassliga grisar.

  Inget med att skicka Nolte till Regnbågshimlen innan allt är testat!

 • Vad tråkigt :( Blir så ledsen att höra att han inte är kry.

  Håller tummarna att han blir bättre snart.

  Massa kramar från mig & piggarna

 • Vad tråkigt att höra! :-(

  Stackars lilla Nolte-grisen. Hoppas att något av alla försöken hjälper…

  Håller tassar och tummar!

 • Men gu vad jag har missat – Heja Nolte du klarar dig ur det här också din gamle kämpe!

 • Herregud… Stackars lille Nolte-gubben och stackars dej! Som du jobbat med honom… Det är egentligen bara du som vet när ”enough is enough”, det är du som känner din lille gris bäst.

Kommentera

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>