torsdag 30 september 2010

Dagen efter

I morse när jag klev upp och gick för att hälsa på pojkarna möttes jag av piggaste vita grisen i stan! Jag var igår tveksam till om jag skulle släppa ut Nolte i buren tillsammans med störiga lilla Björne inför natten. Jag valde att göra det, och jag såg att Nolte orkade säga ifrån när Björne kom och ”uttryckte sin glädje” över att ha sin kompis hos sig igen. :P  Cecilia menade att kontakten med en kompis i sig är helande, om det så bara är att de kan höra varandra. Natten förblev sen lugn, vilket var skönt för både mig och Nolte. När jag sedan i morse kikade in i buren kom Nolte framlufsande på en gång, ivrigt pluppandes. Jag blev så varm i hjärtat! När frukosten serverades mumsade han glatt i sig rivna morötter (ja, man måste få lite service när man är nyopererad :) ) och vitkål.

Resten av dagen har gått åt till höätning, vila och återhämtning. Man har märkt att han haft lite ont för han har inte velat lägga sig ner och sova som vanligt. Men så någon gång runt 17-tiden såg jag honom faktiskt liggandes lite på sidan i ett av husen med ögonen nästan stängda. Skönt för honom att kunna få sova ordenltigt! För övrigt har det serverats en hel del gräs under dagen, och ett par gånger har Nolte satt igång och visslat högljutt när han tyckt att att det gått för lång tid sedan sist. :P Här är pojkarna för en stund sen, hårt jobbandes med ett stort gräs-berg.

Nolte har flera olika mediciner han ska ha dagligen nu efter operationen. Jag fick fler olika små rör med mig hem av Cecilia. Metacam ska han fortsätta få en gång om dagen i några dagar, och med anledning av det, för magens skull, ska han också få en medicin som heter Andapsin, 1-2 gånger per dag. Han ska också ha Baytril 2 gånger om dagen i 7-10 dagar, och av den anledningen blir det också FiberPlex två gånger dagligen. Jag fick dessutom rekommendationen att ge honom extra C-vitamin en gång om dagen, detta i form av brustablett. Så oj vad vi matar och sprutar och grejar! Men det går riktigt bra, både Nolte och jag har fått in rutinen. :)

Här kommer så en bild på den jäkla stenen. Urk!

Det är en stor sten i en liten gris, vill jag lova! Inte undra på att han haft så ont, stackar älskade gubben. Cecilia berättade att den kilat sig fast i öppningen till urinröret och satt som berget när de skulle ta ut den. Jag tror detta hände bara natten innan operationen, Nolte fick plötsligt så fruktansvärt ont några timmar innan vi skulle åka. Jag var rädd att den skulle ha åkt ner i röret och inte skulle gå att få ut, men tack och lov var det inte så illa. På grund av detta tog operationen i alla fall tydligen lite längre tid än planerat. Hon berättade också att slemhinnan i blåsan såg för jäklig ut, förtjockad och eländig, och tacka sjutton för det med den otäcka stenen som skavt ett bra tag.

När jag igår kom för att hämta Nolte visade det sig att Anna och Cecilia hade varit ute och letat rätt på maskrosblad åt Nolte för att locka igång honom att äta när han vaknat. Så himla gulligt! Då förstod jag att de verkligen bryr sig, och att jag gjorde ett helt rätt val som lät dem ta hand om operationen. Visst kostade det en del, 5500 kr gick kalaset på, men tack vare min försäkring kom jag undan med 1900 kr. Vem säger att det inte lönar sig med försäkring??? Dessutom tycker jag detta är ett otroligt litet pris för att få se sin älskade gubbe frisk och kry igen!

För övrigt ordnade de också till Noltes bedrövliga tänder, dvs. kapade dem till jämn längd. Jag vet inte hur bra de kommer hålla sig, men blir det problem igen får vi slipa till dem igen. Cecilia kunde också konstatera att han kindtänder såg bra ut, vilket ju i ärlighetens namn är långt viktigare än att framtänderna är jämna.

Nu när jag kikade in hos killarna hittade jag Nolte skönt ”uthälld” på sidan halvt under sovsäcken, sovandes djupt efter att ha ätit gräs i över en timme. Gosegubben! Jag blir så varm inombords när jag ser honom, och känner mig så tacksam att jag fick lov att ha honom kvar hos mig. :) Och det känns väldigt bra att kunna vara ett levande bevis på att det helt klart kan vara värt att satsa på operation även för ett äldre marsvin!

6 comments to Dagen efter

Kommentera

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>